Mindfulness kan worden gedefinieerd als het opzettelijk bewust maken van het huidige moment op een niet-oordelende manier.
Mindfulness is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. En terecht. Want als iets de tand des tijds heeft doorstaan én door moderne wetenschap als bewezen effectief is verklaard, dan moet het wel werken toch?
En mindfulness werkt inderdaad: inmiddels zijn er honderden studies gepubliceerd over de positieve effecten van mindfulness. Het biedt ‘life skills’ die de meesten van ons nooit geleerd hebben. Het is eeuwenoude wijsheid maar dan wel in een praktische moderne uitvoering en passend bij de huidige tijdsgeest en onze Westerse cultuur.
Mindfulness is een actieve gezonde en volwassen wijze om met emoties en situaties in het leven te leren omgaan in plaats van te gaan vechten, vluchten, bevriezen of aanpassen.
Het beoefenen van mindfulness is als het opbouwen van een spier, hoe meer je het oefent, hoe sterker het wordt.
Sommige mensen beschouwen mindfulness als een middel om op korte termijn verlichting te krijgen van angst, depressie of stress, terwijl andere mindfulness zien als een remedie voor gezondheidsproblemen of een recept voor innerlijke rust en verhoogde concentratie.
Hoewel mindfulness deze algemene sociale problemen allemaal kan ondersteunen, is het primaire doel ervan niet om een van deze te bereiken. Mindfulness is een oefening om onze geest te trainen. Het is een beoefening die voortdurende bewuste waakzaamheid of aanwezigheid cultiveert. Mindfulness is een levensdiscipline om mensen bewust te maken van ‘wat is’.
Mindfulness als levenskunst raakt de diepere lagen van je bewustzijn en geeft je een openminded blik op de wereld, jouw rol daarin en hoe je zelf je leven vorm kan geven.
Perspectief en zelfreflectie zijn de sleutels waardoor je jezelf, de ander en het leven anders kan gaan leren waarnemen.
Mindfulness haalt de chaos en druk van het leven in de 21e eeuw af.