Therapeutisch drummen

Drummen is net zo fundamenteel een vorm van menselijke expressie als spreken, en is waarschijnlijk ontstaan ​​lang voordat mensen zelfs het vermogen ontwikkelden om de lippen, tong en stemorganen te gebruiken als communicatiemiddel.

Het eerste geluid dat we ooit in onze moeders baarmoeder hoorden, was het slaan van haar hart en het ritme van haar ademhaling. Ongeacht ons ras, geslacht, leeftijd, religie of geloofssysteem, deze algemene ervaring bestaat voor alle mensen.

Wanneer nieuwkomers voor het eerst met drummen beginnen, zeggen ze vaak ‘oh, ik heb geen ritme’, in een poging zich te verontschuldigen voor hun zelf veronderstelde tekortkoming.

Er gaat niets boven drummen om iemand een gevoel van persoonlijke kracht te geven. Het bouwt zelfvertrouwen en zelfachting. In een oefening die we deden, trommelden we een herhalende beat gedurende meer dan een half uur om ons in contact te brengen met het krijgerarchetype

De waarheid is: we hebben allemaal ritme!

Ritme is onze natuurlijke erfenis. Het bestaat in ons lichaam, onze harten, onze adem. Het bestaat in de vibratie van atomen, de cycli van de seizoenen, het tikken van klokken, de baan van de aarde. Er is geen deel van de schepping dat zonder ritme is!

Drummen is een praktijk die de wereld overspant en aanwezig is in elke cultuur. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in rituelen, ceremonies, communicatie, overgangsriten, muziek en dans, viering, genezing, gemeenschapsvorming en culturele evenementen.

Drumtherapie is een oude benadering waarbij ritme wordt gebruikt om genezing en zelfexpressie te bevorderen. Van de sjamanen van Mongolië tot de Minianka-helers van West-Afrika, worden therapeutische ritmetechnieken al duizenden jaren gebruikt om fysieke, mentale en spirituele gezondheid te creëren en te behouden.

Het huidige wetenschappelijk onderzoek bevestigt nu de therapeutische effecten van oude ritmetechnieken. Recente onderzoeksbeoordelingen geven aan dat drummen de fysieke genezing versnelt, het immuunsysteem stimuleert en gevoelens van welzijn, een vrijgave van emotioneel trauma en re-integratie van het zelf veroorzaakt.

Andere studies hebben de kalmerende, focusserende en genezende effecten van trommelen aangetoond bij Alzheimerpatiënten, autistische kinderen, emotioneel verstoorde tieners, herstellende verslaafden, traumapatiënten en gevangenissen en dakloze bevolkingsgroepen. Studie resultaten tonen aan dat drummen een waardevolle behandeling is voor stress, vermoeidheid, angst, hypertensie, astma, chronische pijn, artritis, geestesziekten, migraine, kanker, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, beroerte, verlamming, emotionele stoornissen en een breed scala aan lichamelijke handicap.

~ Vermindert spanning, angst en stress

Drummen induceert diepe ontspanning, verlaagt de bloeddruk en vermindert stress. Stress, volgens het huidige medische onderzoek, draagt ​​bij aan bijna alle ziekten en is een primaire oorzaak van levensbedreigende ziekten zoals hartaanvallen, beroertes en storingen van het immuunsysteem. Een recent onderzoek wees uit dat een programma van groepsdrummen bijdroeg aan het verminderen van stress en het personeelsverloop in de sector van de langdurige zorg en mogelijk ook andere hoogspanningstaken zou kunnen helpen.

~ Verhoogt witte hersenmassa & uitvoerende cognitieve functies

Een studie uit 2014, gepubliceerd in het Journal of Huntington’s Disease, vond dat twee maanden druminterventie bij Huntington-patiënten (beschouwd als een onomkeerbare, lethale neurodegeneratieve ziekte) resulteerde in “verbeteringen in de uitvoerende functie en veranderingen in de microstructuur van witte stof, met name in het genu van het corpus callosum dat prefrontale cortex van beide hemisferen verbindt. “De auteurs van de studie concludeerden dat de pilotstudie nieuw voorlopig bewijs leverde dat drummen (of gerelateerde gerichte gedragsstimulatie) kan resulteren in” cognitieve verbetering en verbeteringen in de microstructuur van de witte stof van callosa. ”

~ Beheersing chronische pijn

Chronische pijn heeft een geleidelijk drainerend effect op de kwaliteit van leven. Onderzoekers suggereren dat drummen dient als een afleiding van pijn en verdriet. Bovendien bevordert drummen de productie van endorfines en endogene opiaten, de lichamen bezitten morfineachtige pijnstillers en kunnen daardoor helpen bij de beheersing van pijn.

~ Socio-emotionele stoornissen

Een krachtige studie uit 2001, gepubliceerd in het tijdschrift Evidence-Based Complementary en Alternative Medicine, toonde aan dat kinderen met een laag inkomen die deelnamen aan een 12 weken durende groepstrommingsinterventie, meerdere domeinen van sociaal-emotioneel gedrag aanzienlijk verbeterden, van angst tot aandacht, van oppositioneel naar posttraumatische aandoeningen.

~ Verhoogt het immuunsysteem

Een recente medische onderzoeksstudie laat zien dat drumcirkels het immuunsysteem versterken. Onder leiding van gerenommeerde kanker-expert Barry Bittman, MD, toont de studie aan dat groepstrommelen cellen die kankercellen doden verhoogt, waardoor het lichaam kanker helpt te bestrijden, evenals andere virussen, waaronder AIDS. Volgens Dr. Bittman stemt “Groepsdrummen onze biologie af, orkestreert onze immuniteit en maakt genezing mogelijk.”

~ Krijg toegang tot de volledige hersenen

De reden waarom het ritme zo krachtig is, is dat het de hele hersenen doordringt. Visie is bijvoorbeeld in een deel van de hersenen, spraak een andere, maar drummen benadert de hele hersenen. Het geluid van drummen genereert dynamische neuronale verbindingen in alle delen van de hersenen, zelfs wanneer er aanzienlijke schade of beperkingen zijn, zoals in Attention Deficit Disorder (ADD). Volgens Michael Thaut, directeur van het Centre for Biomedical Research in Music van de Colorado State University, kunnen “ritmische aanwijzingen helpen bij het herscholen van de hersenen na een beroerte of andere neurologische stoornissen, zoals bij Parkinsonpatiënten …” Hoe meer verbindingen er in de hersenen kunnen worden gemaakt, hoe meer geïntegreerd onze ervaringen worden.

~ Emoties vrijgeven

Drummen kan worden gebruikt om emoties uit te drukken, of je het nu alleen of in psychotherapie wilt loslaten. We kunnen een groot aantal emoties aan, zoals geluk, angst, verdriet en woede. Friedman stelt: “geluk wordt meestal gespeeld als een reeks snelle, gesyncopeerde beats. Angst kan worden uitgedrukt als staccato-tappings. Verdriet roept meestal langzame, zware beats op, terwijl woede hard, luid en energiek wordt. ”

Friedman bespreekt het concept van “Alchemical Drumming” om ongezonde emoties los te laten, of het nu gaat om woede, frustratie of schuldgevoelens in de drum. Door gewoon op een trom te tikken, kunnen negatieve emoties worden omgezet in gezonde.

Er gaat niets boven drummen om iemand een gevoel van persoonlijke kracht te geven. Het bouwt zelfvertrouwen en achting. In een oefening die we deden, trommelden we een herhalende beat gedurende meer dan een half uur om ons in contact te brengen met het krijgerarchetype. Deze beat bezorgde een gevoel van vastberadenheid, kracht en doorzettingsvermogen en hielp door “zeurende” gedachten heen te duwen alsof mijn handen pijnlijk zijn, mijn rugpijn of dit te lang duurt. ~

~ Community

In drumcirkels ontstaat er een bijzondere verbinding in de groep, als we beginnnen zijn we een groep individuen met ieder onze eigen stemming en mentale beslommeringen. Maar als we samen spelen, worden de vele geluiden en energie één samengesmolten en onstaat er een moeiteloos ritme en groeit het plezier doordat we op elkaar afstemmen. De muziek die ontstaat is een directe reflectie van de groepsrelaties. Kunnen we in de cirkel tijdelijk onze individuele behoeften parkeren voor het groepsgeluid?

Voor diverse onderzoeken ga naar Rhythm Research and Resources

[caption id="attachment_920" align="aligncenter" width="491"] Op onze wenslijst, wie schenkt deze set van 7 in de chakra kleuren aan ons?[/caption]